Blog

LEAD GENERATION

 

Lead generation - izraz, ki ga zadnje čase v povezavi s spletnimi stranmi zelo pogosto slišimo, preberemo in na splošno na kakršenkoli drug način zasledimo v pogovorih o digitalnem marketingu. Ampak kaj lead generation sploh je? Koga in kako kvalificiramo kot lead? Zakaj je pravilno generiranje leadov eden izmed najučinkovitejših marketinških pristopov? In zakaj moramo o njem razmišljati že takrat, ko načrtujemo izdelavo spletne strani?

 

Kaj je torej "Lead"?

Pa začnimo z osnovami. Kaj je torej “lead”? Lead je oseba-kontakt, ki je preko vaše spletne strani izkazala zanimanje za vaše podjetje - produkt ali storitev - na nek način, v neki obliki, skozi neki obrazec na vaši spletni strani. Kaj pa je “lead generation”? Gre za proces privabljanja in konvertiranja "neznancev" oz. naključnih uporabnikov v “leade”. Govorimo torej o postopku nekakšnega snubljenja potencialnih kupcev, da izkažejo zanimanje za vaše podjetje, in usmerjanje le-teh na pot do končnega nakupa na vaši spletni strani.

Zakaj sploh potrebujemo leade? S tem ko izkažejo organsko zanimanje za vaše podjetje, ravno ti neznanci vzpostavljajo odnos z vami - vi oz. vaše podjetje pa vzpostavlja odnos z njimi. Na ta način je njihova odločitev za nakup lažja in bolj naravna.

V sklopu obsežne inbound tržne strategije se generiranje leadov nahaja v drugi fazi. Pojavi se takoj za tem, ko ste pritegnili ciljno občinstvo in ste pripravljeni, da dejansko te obiskovalce konvertirate v leade za vaš prodajni oddelek. Generiranje leadov je torej ključni faktor na poti vsakega posameznika, da postane vaša cenjena stranka.

Poglejmo si načine, kako obiskovalci pravzaprav izkažejo zanimanje za vaš produkt ali storitev. V osnovi je prodajni lead oz. kontakt zgeneriran skozi nabor informacij. Ta nabor informacij je lahko rezultat izpolnjevanja obrazca, ki se nahaja na vaši spletni strani:

  • za prijavo na neko delovno mesto,
  • za informacijo o nakupu, ki jo kupec deli v zameno za npr. kupon
  • z razlogom, da uporabnik dobi neko izobraževalno vsebino, e-knjigo, podcat, orodje, brezplačni x-dnevni preizkus itd.

Vaši leadi bodo toliko kakovostni kot je kakovostna spletna stran, ki jih ustvarja. To ne pomeni, da morate za kreiranje landing strani, ki bo generirala leade, zapraviti ogromno časa. Že če pogledate samo nekaj primerov najboljših spletnih strani, ki generirajo leade, se lahko hitro naučite, kaj deluje in zakaj pravzaprav deluje. Najbolje, da sledite dokazano učinkovitim korakom za generiranje leadov, s katerimi ne boste samo povečali stopnje konverzije na vaši spletni strani, temveč boste tudi povečali faktor zaupanja in avtoritete vaše spletne strani.

 

 

Načela za uspešno generiranje leadov na vaši spletni strani


1. Vključite vašo kontaktno telefonsko številko:

Morda se vam zdi, da dodatna izpostavitev telefonske številke v vašem primeru ni potrebna, še posebej če prodajate kak digitalni produkt. A zavedati se morate, da vključitev telefonske številke močno poveča potrošnikovo zaupanje in doda kredibilnost vaši ponudbi. Četudi vaše stranke ne bodo dejansko poklicale, jim bo prisotnost telefonske številke veliko pomenila.

2. Ne vključite obrazca samo na eno stran:

S tem, ko boste omogočili zelo preprost dostop do vašega dejanskega obrazca za generiranje leadov, boste povečali število relevantnih leadov na vaši spletni strani. Manj informacij kot zahteva obrazec (vsaj v prvem koraku), več možnosti imate, da bodo ljudje v popolnosti oddali podatke.

3. Dodajte fotografije in izjave zadovoljnih uporabnikov:

Pričanja in izjave so lahko izjemno močno marketinško orodje, fotografije pa so še koraj dlje. Če boste vaš obrazec podkrepili s fotografijo in izjave realne stranke, boste dosegli močan učinek in ustvarili močno podporo vaši ponudbi na spletni strani.

4. Uporabnika nagovorite z video posnetkom

Spletni video posnetki zapolnjujejo vrzel med spletno in klasično prodajo, poleg tega pa tudi močno povečujejo stopnjo konverzije za različne industrije - predvsem za spletne trgovine.

5. Uporabite certifikate varnosti/zanesljivosti

Vsi večji ponudniki certifikatov varnosti trdijo, da bo vključitev certifikata na vašo spletno stran povečala stopnjo konverzije na vaši spletni strani, kar pa dokazujejo tudi statistični podatki. Po raziskavah namreč 7,6 % uporabnikov, ki ob obraczu vidi certifikat/pečat kakovosti bolj verjetno izpolni podatke/opravi nakup kot če certifikata ne vidijo.

6. Uporabite močne besede

Močne besede dejanj, kot so npr. "pridobite", "začutite", "imejte" so zelo učinkovit faktor zaradi svojega aktivnega prizvoka (v nasprotju z "predstavljajte si" itd.). Uporaba besed, usmerjenih v neko akcijo oz. dejanje postavi uporabnika v ključno vlogo tistega, ki bo ob obisku vaše spletne strani deležen dejanskih prednosti vaše ponudbe.

7. Upoštevajte vaš končni cilj

Ko boste razmišljali o strategiji generiranja leadov, imejte v mislih vaš končni cilj. Kaj dejansko vam pomeni vsak lead? Ko boste to definirali, se bodo razjasnili tudi vaši cilji testiranja in analiziranja, s čimer boste lažje določili, kakšna dejanja in poteze pričakujete od uporabnika, ko se bo le-ta pomikal skozi faze vašega prodajnega tunela. Ali vam lead predstavlja osebo, ki zgolj izpolni obrazec? Nekdo, ki se prijavi na prejemanje vaše e-pošte? Nekdo, ki zahteva, da ga pokličete nazaj? Natančno definirajte začetno pozicijo in tako boste dosti lažje primerno prilagodili vaše konverzijske cilje.

8. Dobro izkoristite prazen prostor (white space)

Prazen prostor na spletni strani je v oblikovanju eden izmed tistih elementov, ki ima zelo močan učinek. Namesto da se mučite z zapolnjevanjem vsakega prostega kotička na spletni strani, raje vaši vsebini, slikam in CTA gumbu pustite malo zadihati. Ni potrebe po zapolnjevanju prostora z namenom, da prostor pač ni prazen - takšna dejanja vam namreč na koncu služijo samo kot distrakcija in hkrati znižujejo stošnjo konverzije.

9. In spet - testirajte, testirajte

Seveda pa noben izmed zgornjih nasvetov ne bo učinkoval, če jih ne boste redno tudi testirali ter s tem določali in ugotavljali, kaj resnično deluje v vašem primeru. Število in kakovost leadov je faktor konverzije, za katerega boste seveda želeli, da se s časom povečuje in izboljšuje.

 

Ali na vaši spletni strani že imete obrazec za generiranje leadov?Stopite v kontakt z nami:


icon mail  info@ultimoimperio.comKontaktirajte nas preko Skype aplikacije

logo skype

info

Pogled ogledov prispevkov
1540493